El director de la Banda Simfònica

Teo Aparicio-Barberán

Naix a Enguera l'any 1967. Comença els seus estudis musicals amb el mestre M. Vidal.  Triant com a instrument el Saxòfon, a més estudia contrabaix, piano, harmonia, contrapunt i fuga al Conservatori de València, i composició i direcció d'orquestra al Conservatori de Girona amb el mestre Bruno  Membrey. Amplia els seus estudis de direcció amb el mestre Adam Ferrero, i els seus estudis de composició amb el professor Carl Schahter. Cal destacar també la influència rebuda de Luis Blanes, vertader mentor de la seua carrera musical.

Ha sigut director titular d'algunes de les més prestigioses agrupacions de la nostra Comunitat i director invitat de nombrosos conjunts instrumentals com ara la Banda Primitiva de Llíria, l'Orquestra de l´Empordà, l'Orquestra Simfònica d'Albacete, la Banda Municipal de Palma de Mallorca, la Unió Musical de Monserrat, la Banda Simfònica de Sta. Maria da Feira a Portugal o la Banda Municipal d'Alacant. Ha sigut invitat per a dirigir la Banda Nacional de Concerts de l'Havana en el seu 105 Aniversari i la Banda Simfònica Nacional de San José de Costa Rica.

És autor de més d'un centenar d'obres per a diferents grups instrumentals, algunes d'elles han sigut interpretades a Àustria, Alemanya, França, Suïssa, Portugal, Bèlgica, Japó i Estats Units. Diversos dels seus treballs han sigut peces d'obligada interpretació en distints certàmens nacionals i internacionals com l'Internacional de València, el de Kerkrade a Holanda o el de Liechtenstein. Va treballar com a professor de direcció de banda i orquestració en els prestigiosos cursos iberoamericans organitzats per la UCR i patrocinats per Bans-Bach Yamaha.

La seua música està arreplegada en una desena de CD's, destacant el seu treball monogràfic «Memorias de la Cabaña» i el titulat «Asgard» gravat per la Swiss Army Band (Banda de l'Armada Suïssa). La seua última gravació ha sigut «States of mind» (2a Simfonia per a banda) amb la banda Royal Guides de Bèlgica.

 A més d'aquests dos esmentats, podem trobar altres 15 CD´s on es recullen moltes de les seues composicions. És membre de la WASBE (World Asociation Symphonic Band and Ensembles) o de COSICOVA (Compositors Simfònics Valencians), i amés, és fundador de WEMA (Associació Europea de la Música de Vent) .

 Entre altres guardons, se li ha concedit la batuta del mestre Tomás Boufartigue en l'Havana i el 2001 fou nomenat Director Honorífic de la Banda Simfònica de Benifairó de la Valldigna. Al maig de 2007 fou destacat com a compositor per la prestigiosa editorial belga BERIATO, editorial que habitualment edita i distribueix la seua música.

 Des de 1.994 és professor de música a l’ensenyança secundària, i a més és professor d'anàlisi i fonaments de composició a diferents escoles especialitzades de la nostra Comunitat. 

A l'actualitat és director de la Unió Musical Santa Cecília d'Enguera i de la Banda Simfònica de la Societat Musical «La Primitiva Setabense». Per a l'exercici 2007-2008 ha sigut designat director titular de la Banda de la F.S.M.C.V.

Més informació a www.teoaparicio.com